Monday, March 29, 2010

Onsdag 24. mars: Siste skoledag

I dag var siste skoledag for hele skolen. I Japan er det nemlig slik at skoleåret slutter i slutten av mars og  det nye begynner to uker senere i april. Jojo, Elisa og jeg ble invitert til den ene 1. klassen som hadde et slags show for oss. 

De danset en dans for oss, sang og hadde et slags skuespill. Ganske trist at jeg aldri får se dem igjen.. De er så søte! 

På kvelden hadde lærerene en avslutningsfest for de lærerene som skal bytte skole. I Japan er det nemlig slik at alle lærerene med jevne mellomrom rullerer mellom skolene. Dette for at alle elevene skal ha samme sjanse til å ha de gode lærerene. En måte å gjøre undervisningen så rettferdig som mulig. På en måte syns jeg dette er en god idé, i og med at de slipper å være tvunget til å ha den samme læreren i 6 år dersom han skulle være udugelig.

 Ben og Jojo sang og spilte

Allikevel virker det ganske tungvint. Man kan nemlig bli flyttet til alle mulige steder i Japan, læreren har ingenting han skulle ha sagt, med mindre han er gift og har en familie.  Dessuten må det være rart for elevene å ikke ha et fast holdepunkt. Lærerene har nemlig en viktig rolle i livene deres, det virker nærmest som om lærerene har et "foreldreforhold" til barna. Dersom en av elevene gjør noe galt, selvom det er utenfor skoletid, og politiet blir innblandet, er det læreren de går til, ikke foreldrene. Det er på et vis lærerene som oppdrar barna.

Det var en veldig koselig og morsom kveld. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor disse to bare hadde på seg strømpebukse, tror det hadde noe med en japansk komiker å gjøre. Alle lo så de gråt i alle fall.

Jeg var veldig overrasket over denne karen. Han er en av foreldrene som hadde sittet i en eller annen komite. Tror det var de som arrangerte avslutningsseremonien for 6. klasse. Uansett sto han bakerst og så forlegen og nærmest litt redd ut helt frem til det var hans tur til å snakke. Transformasjonen var spektakulær, han holdt en lang tale, og etter hvert budskap ropte han ut "Itte mite!" som betyr "vi prøver!". Skulle likt å vite hva.. 

Etter festen gikk mange av lærerne og vi tre på bowling. Alle betalte 200 yen hver i en pott og så spilte vi to runder. Beste laget vant potten. 

Ville bowlingsko! 

"Wina!" Han som er nummer 2 fra høyre var helt vill, tror han bare hadde strikes og noen få spare..

Ben, i rødt her, som er engelsklæreren lærte alle lærerne bra jobbet på engelsk var "blow job!". Det høres ganske teit ut når jeg skriver det her, men hvis dere tar en titt på bloggen til Elisa kan dere høre at det faktisk var utrolig underholdende. Det er uansett verdt en titt, ettersom Elisa er mye flinkere enn meg til å oppdatere, og hun skriver utrolig godt! (Master i engelsk).

No comments:

Post a Comment